Biyolociye: Cudahiya di navbera guhartoyan de

Content deleted Content added
Kurteya guhartinê tine
B Guherandina 85.178.152.74 hat betal kirin, vegerand guhartoya dawî ya Diyako
Rêz 1:
{{zazakî}} Ji bo kurmancî biçe: [[???]]
Hayallediğiniz Kürdistan büyüklüğünde başιnιza taş düşmesi daha olasιdιr, ancak başka milletleri zorla kendinize bağlamanιz olur şey değil. Günümüzde Avrupa ülkeleri sιnιrlarι kaldιrιrken, sizler kalkmιş ülkeyi bölüyorsunuz.
----
Na çekuye [[biyolociye]] Yunanki ra yena [''bios'' = cu /heyat + ''logos'' = zanışiye].
 
Biyolociye lızgê zanışiya rawa ke cuyê /heyatê cından sero cıfetelina /cıgeyrena. Na arızêni, sınıfe u halê organizman rê bena aleqadar. Biyena tewırê cından çıturi yena meydan u ni yewbin u dormê xo sero çı tesir kenê, biyolociye naine kena arêze.
Fakat özerk bölgeler, herkesin özgürce kendi dilini, kültürünü yaşattιğι demokratik bir ortam oluşturulabilir. Enerjinizi bu yönde harcarsanιz daha kârlι çιkarsιnιz. Kopye bir asimilasyon ve zorlama politikasιyla bir yere varamazsιnιz.
 
Biyolociye de dı lızgê gırşi estê, yanê [[botanik]] [zanışiya ke nebat sero cıfetelina /cıgeyrena] u [[heywanşınasiye]] [zanışiya ke heywanan sero cıfetelina /cıgeyrena]’. Hama tabi ke hewna zaf lızgê binê bınêni ki estê.
Kendinize bir tarih ve kahramanlar aramanιz için yabancι kültürlerden çalιntι yapmanιz, sağlam bir temel oluşturmaz. Binbir umut bağladιğιnιz ve medet umduğunuz Apo bile Ermeni asιllι çιktι. Aşιrι milliyetçi bir tutumla daha nice canlara ve zarara mal olacaksιnιz? YETER artιk, bιrakιn bu bağnazlιğι!
 
Mesela: [[antropolociye]] [zanışiya ke insanan /merdıman sero cıfetelina /cıgeyrena], [[anatomiye]] [zanışiya ke awankerdışê cından sero cıfetelina /cıgeyrena], [[cênetik]] [zanışiya ke ero yewbini şiyena cından sero cıfetelina /cıgeyrena] uib.
 
[[Category:Zazakî]]